Activitats culturals

Història de la secció d'Activitats Culturals

La secció de Cultura Valenciana del Centre Excursionista d’Alcoi es va formar el 22 de març de l’any 1961 per a la major difusió i propagació de la nostra llengua vernacla. Vicent Gras i Calatayud va ser elegit el vocal de la secció i Salvador Tomás i Muntó col·laborava en les activitats culturals, ja que estava estudiant a València i tenia contacte amb els estudiants valencianistes. Foren molts els conferenciants que van vindre a Alcoi per a donar xarrades més que res, relacionades en temes de la nostra història i cultura.

El dia 7 d’abril de 1962, es va iniciar al centre el Primer Curs Social de llengua i Cultura Valenciana.

Les classes se celebraven tots els dissabtes a les vuit del vespre i van ser impartides pel mestre, diplomat per Lo Rat Penat, Vicent Gras i Calatayud. Es donava estrictament l’ensenyament de la llengua amb un total de vint lliçons. L’assistència en aquell primer curs va ser de vint-i-quatre deixebles dels quals onze van obtenir el certificat d’estudis. Mitjançant aquest curs de llengua, va tindre lloc una exposició de llibres en llengua catalana.

La celebració del II Curs de Llengua, es va aprovar en l’acta de l’entitat el 13 de juny de 1962, ja que es comptava amb el bon precedent de l’anterior, acabat amb èxit. En tot aquest temps, entre altres, acudiren conferenciants com Jordi Valor i Serra, Roger Gisbert i Botella, Salvador Tomás i Muntó, el Club de novel·listes, Pérez Muntaner, Garcia Bonafé, Josep Iborra, Lluís Aracil, Joan Valls i Jordà, Francesc Vilaplana i Llopis, Joan F. Mira, Alfons Cucó, Sanchis Guarner, Miquel Tarradell, Martí Domínguez i Joan Fuster. Aquesta secció va arribar a ser al País Valencià un catalitzador d’activitats de sensibilització cultural i nacional.

Vicent Gras, el vocal de la secció, estava més que content en veure que s’estava omplint un buit en què estava Alcoi respecte al coneixement escrit de la nostra pròpia llengua i cultura, encara que les circumstàncies no eren precisament molt favorables en aquests anys. Cal dir que tot aquest moviment valencianista era fet per la secció del centre que era la que es movia, sota l’orientació nacional i no tant pel CEA com a institució.

Dins la societat, no era tot de color de rosa, ja que s’han tingut sempre llums i ombres. Molts socis manifestaven que on estaven era un a club esportiu i no cultural, i per aquest motiu allò de cultura allí no hi cabia. Però els valencianistes teníem la sort que el jovent i molts majors estaven de la nostra part i a les hores de possibles votacions, tots sabíem que la cultura tenia les de guanyar.

A banda d’aquestes activitats culturals vinculades a la cultura més global, el Centre Excursionista d’Alcoi, va organitzar dos actes més: l’octubre de 1961, va tenir lloc al Preventori d’Alcoi el II Aplec de la Joventut del País Valencià. Es va escollir Alcoi perquè representava l’exemple de voluntat i esforç, elements bàsics, segons la crida que es va fer. El 15 de juny de 1963, Raimon va actuar per primera vegada a Alcoi, també sota l’organització de la Secció de Cultura Valenciana. Raimon va parlar de la Nova Cançó en una xarrada-col·loqui acompanyada per cançons seues.

En 1964 va canviar la direcció de la Secció de Cultura Valenciana i va entrar com a vocal l’apassionat i treballador valencianista Rafel Sellés i Tormo, que va activar força de temps en l’àmbit de les escoles.

Vicent Gras i Calatayud

Top