Premi Enric Valor a Vicent Gras i al Centre Excursionista d’Alcoi per la promoció del valencià

La secció de Cultura Valenciana es va crear dins del Centre Excursionista d’Alcoi l’any 1960. La seua finalitat era la de divulgar el valencià i la nostra cultura, en un temps en què la situació social i política, sols permitia que aquestes iniciatives subsistiren a l’ombra de societats esportives o religioses.

La secció creada pel soci Vicent Gras i Calatayud, realitzava activitats molt diverses: classes de valencià, conferències, treballs literaris, concerts,… I aplecs valencianistes sempre que les autoritats donaren permís. Sempre amb l’objectiu què els més joves aprengueren, parlaren, escrigueren i estimaren la llengua.

Més endavant, s’incorporà com a vocal a la secció, Rafael Sellés. Responsable de que la secció continuara amb la seua tasca, i assolira el sistema d’ensenyament per correu a fi de que pugués arribar als joves de fora d’Alcoi. La bona acollida per part dels mestres de les escoles dels voltants, va estimular la creació del Concurs Literari per a joves d’entre 8 i 15 anys.

Al llarg dels anys, el Centre Excursionista es va convertir en un referent de l’aprenentatge de la llengua i el foment de la cultura al nostre poble. Fins que més tard, les circunstàncies polítiques van canviar, i les llengües minoritàries van ser reconegudes i el valencià es va estudiar a les escoles i instituts. Moment en què la secció va anar perdent força, però amb la satisfacció d’haver complit amb la seua finalitat social.

Als darrers anys, l’alcoiania i en particular, algunes societats, han reconegut el treball realitzat per la Secció Cultural, i han recordat amb premis i reconeixements, el paper jugat pels incondicionals socis del club. El millor exemple, el PREMI ENRIC VALOR que la Coordinadora Alcoià i Comtat pel Valencià ha otorgat per la promoció del valencià a, VICENT GRAS i al CENTRE EXCURSIONISTA D’ALCOI.

Top