2011-04-17 EXCURSIÓ SECCIÓ CULTURA “despoblats moriscs de la Vall de Seta i castell de Costurera”

Excursió als despoblats moriscs de la Vall de Seta i castell de Costurera. (Beniaissó, Costurera, Beniamet, Rafalet i la Torreta).

Eixida

Serà a les huit del mati des de la plaça al-Azraq (jutjat). Anirem amb cotxes fins a Balones.

Recorregut

El recorregut va de Balones a Benimassot, per la falda de la serra d’Almudaina, arribant a Benimassot cap al migdia. Allí deixarem previament algun cotxe per tornar a Balones a arreplegar la resta de cotxes i tornar a Benimassot per arreplegar a la gent.
Hi ha una altra possibilitat. Si algú vol aprofitar el dia per continuar caminant, podem dinar en la serra i tornar a Balones (on ja tenim el cotxe), per la carena de la serra d´Almudaina i així faríem una circular molt guapeta.

Per anar motivant-se

BALONES

Municipi situat entre el riu Seta i les vessants meridionals de la serra d’Almudaina. La seua superfície és molt accidentada i muntanyosa. Les altures principals són : Alt de la Caseta (1.008 metres); Malla del Pouet (1.013 metres); Alt de Benialfaquí (892 metres) i Llobera (931 metres). El riu Seta toca l’extrem sud del terme i hi desemboquen  els barrancs que baixen  de la serra Almudaina. El poble està assentat al peu de la Serrella, a l’esquerra de la carretera de Gorga a Benissa. Actualment no arriba la població a 200 habitants. La parròquia té per titular Sant Francesc d’Assís i pertany a l’Arxiprestat de la Serrella.

Hi ha testimonis que estigué poblat a l’època ibèrica, entre les seues  restes arqueològiques destaca l’anomenada Bitxa de Balones, escultura ibèrica trobada a la partida de Pixócol. Existeixen restes del castell anomenat de Seta, de temps dels àrabs, en què el segle XVI existia una església parroquial que atenia els llogarets de Balones, Beniaiso, Quatretondeta, Costurera, Beniasmaset, Benimasot, Tollos, Fageca i Famorca -entre altres-, que tenien unes 200 cases de moriscos. Un cop batejats, l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera va veure les dificultats que tenien els moradors dels caserius, per la seua distància per tal de complir els deures religiosos, va suprimir la parròquia del Castell i erigí tres noves parròquies, una d’elles Balones, que ja tenia església i tenia 20 cases habitades, i se li va donar per anexos Quatretondeta i Beniaiso.

A més de l’església parroquial dedicada a Sant Francesc d’Assís, Balones té una ermita davall d’advocació de Sant Tomàs de Villanueva. Se celebren festes al titular, a la Verge del Rosari i al Santíssim Sacrament els dies 4, 5, 6 i 7 d’octubre.


Ver mapa más grande

CASTELL DE SETA

El castell de Seta és un castell situat a 2 km. a l’est del municipi de Balones (el Comtat), sobre un tossal a la serra d’Almudaina.

Història

El castell, d’origen musulmà, està datat al segle XI, encara que nombroses troballes ceràmiques del segle XII s’han trobat a la zona. Al tossal on s’hi troba el castell també s’ha documentat presència humana a l’Edat del bronze i ocupació romana als segles II i III.

La primera referència escrita que es té del castell diu que aquest castell i el de Xeroles són venuts el 22 de maig de 1258 a Golzalvo Ferrández de Medrano per 1200 besants. També, el 4 d’abril de 1259 se li dóna una ordre a Gonzalvo Ferrández, alcaid de Cheroles, per a que retinga les rendes del castell amb una quantitat superior a la oferida pel millor postor. El 6 de març de 1270, Jaume I dóna a Bella i al seu fill Roger de Llúria, les propietats del castell de Cherolles i Seta com a heretat franca.

Top